Yeni Annelere Yeni Doğan Bebekleri İçin Tavsiyeler
Yeni doğan bebekler için anne ve babaları derin bir telaş hali sarmaktadır. Genç anneler bebekte öksürük, bebekte pişik durumunda telaşlanırlar. Bebeğe nasıl davranılacağını bilmezler.
Bebekleri doğmadan her ihtiyaçlarını eksiksiz yerine getirmek için araştırmalarda bulunup daha önceden bu tecrübeyi yaşamış olan ailelerden de birtakım öneriler alarak ihtiyaç listelerini hazırlamaktadırlar. Bitmek bilmeyen ihtiyaç listeleri, akıllarda sürekli sorular anne ve babaların telaş halleri, coşkuları sevinçleri, sürekli artan heyecan anne ve babaları endişelendirmektedir.
Yeni Doğan Bebeklerde Öksürük
Öksürük, akciğer enfeksiyonlarında veya solunum yolunda bulunan balgamın sökülmesini sağlamaktadır. Bebeklerde öksürük, herhangi bir hastalığın belirtisine işaret edebilir. Boğazda veya solunum yolunda oluşan tahriş sonucu bu duruma tepki olarak öksürük ortaya çıkabilir. Soğuk algınlığı esnasında oluşan burun akıntısı geriye doğru gittiğinde solunum borusunu tahriş ettiği için kuru öksürük oluşturmaktadır. Kuru öksürük ileri boyuta ulaşmadığında ciddi sorunlar oluşturmaz.
Eğer bebeğinizin çevresinde sigara içiyorsanız dumanı bebeğinizi rahatsız edebilir. Bu durum ise kuru öksürüğe neden olacaktır. Bebeğiniz 4 aylıktan küçük ise burun akıntısı ve ateş öksürüğü gibi şikayetlerin yanı sıra öksürükte bulunuyorsa bebeğinizi kısa sürede doktora götürmeniz gerekir. Oluşan öksürük en az 5 gündür devam ediyor ve ateş düşmüyorsa kontrol ettirmeniz de fayda vardır.
Bebeklerde Öksürüğün Geçmesi İçin Neler Yapılmalı?
Bebek Hastalıkları konusunda anneler zamanla tecrübe kazanıyor olsa da, her zaman bilinmesi gereken durumlar vardır. Bundan dolayı, bebeğin gelişim süresinde en çok karşılaşacağı hastalıklardan birisi olarak kabul edilen öksürük için de çeşitli çözüm yollarınızın olması gerekmektedir. Çocuklarda öksürük tedavisi için de aşağıdaki maddeleri dikkate alabilir, ama her şeyden önce bir doktor gözetimine girmeye çalışabilirsiniz.
- Bebeğinizin öksürüğü balgamlı bir şekilde ise öksürük şurubu kullanarak balgamı atmanız mümkün değildir. Bebeğinizi yüz üstü yatırarak sırtına hafifçe vurabilirsiniz. Yapılan bu işlem bebeğinizin balgamını çıkarmasına sebep olacaktır.
- Bebeğinizin odasını nemli tutmanız gerekecektir. Kaynatmış olduğunuz suyun buharını odaya koyarak havanın kurumasını önlemiş olacaksınız.
- Bebeğiniz uyumadan önce boğazını yumuşatmak için ılık su içirebilirsiniz. 6 aylıktan büyük olan çocuklar için süt vermemeniz gerekir. Çünkü süt, salgı oluşumunu artırmaktadır. Eğer çocuğunuz 18 aylıktan büyükse ılık suda eritmiş olduğunuz bala birkaç lamba limon sıkarak yedirebilirsiniz.
- Eğer bebeğinizin öksürüğü geceleri daha fazla oluyorsa yastığının altına destek koyabilirsiniz.
Öksürüğün Geçmesi İçin Doğal Yollar
- Bebeğiniz 1 yaşını geçtiyse iki tatlı kaşığı dut pekmezine az miktarda karabiber atarak günde bir defa yedirebilirsiniz. Bu uygulamayı düzenli olarak yaptığınız da bebeğinizin öksürüğü iki güne kadar geçecektir.
- Ihlamur ile ayva yaprağını beraber kaynatarak bebeğinize verdiğinizde etkili bir çözüm ortaya çıkarabilirsiniz. 1 yaşından küçük olan bebekler içinde uygun olan bu yöntemde aşırıya gitmemeniz gerekir.
- Kabuk tarçın, nane, ıhlamur, elma kabuğu, kekik, okaliptüs ve hatmi çiçeğini bir arada kaynatarak, çocuğunuza içirin. 1 yaşından büyük olan çocuklar bu çaya bal katarak tatlandırabilirler.
Bebeklerde öksürük, genellikle kuru ve ıslak olmak üzere iki şekilde boy gösterir. Kuru öksürük genellikle soğuk algınlığı ve grip gibi durumlardan kaynaklanarak oluşur. Islak öksürük ise salgı yoluyla ortaya çıkmaktadır. Islak öksürüğün oluşması bakteriyel enfeksiyonların varlığına işaret etmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınız da doğal yollar ile çözümleyemediğiniz takdirde kesinlikle doktora gitmeniz gerekecektir.
Bir önceki yazımız olan Çocuklarda Öksürerek Kusma isimli makalemizde, sürekli öksüren bebekler ve sonrasında meydana gelen kusma problemleri ile ilgili detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Yeni Doğan Bebeklerde Pişik ve Tedavisi
Yeni doğan bebeklerde pişik, zaman zaman kullanılan bezlerden ya da bezlerin değiştirilme sıklığına bağlı olarak oluşmaktadır. Kasık bölgesi ve popolarda çok sık görülen bu rahatsızlığın ilk nedeni bebeklerin yapmış oldukları idrardır. Aslında bebeklerin idrarında ilk etapta herhangi bir amonyak bulunmamaktadır. Ama, değiştirilmeyen bez ve bunun süresi ne kadar uzarsa, bezin içerisinde ve bebeklerin teninde bazı bakteriler üremeye başlayacaktır. Bu da zamanla pişik oluşumuna neden olacaktır.
Bebekler Neden Pişik Olur?
Yeni doğan bebeklerde pişik oluşumunun nedenlerine bakacak olursak, şunları sayabiliriz.
- Kullanılan bebek bezi, ıslak mendil ya da diğer temizlik ürünlerinde bulunan kimyasallar.
- Hijyenin sağlanamamış olması.
- Bebeklerin ishal olmalarında pişik olmalarına daha fazla rastlanmaktadır. Çünkü bu dönemlerde bebeklerin idrar ya da dışkılarında bulunan enfeksiyon yapıcı maddeler, pişiğe ortam hazırlamaktadır.
- Deride tahriş söz konusu olduğunda, mantar enfeksiyonlarına bağlı olarak pişik oluşabilmektedir.
- Diş çıkarma dönemlerinde ya da antibiyotik kullanılan durumlarda, ciltte oluşan tahrişler biraz daha sık karşılaşılmaktadır.
- Anne sütünden bebeğe geçen maddeler, pişiği tetiklemektedir.
- Çinko eksikliği
Bebeklerde Pişik Nasıl Önlenir?
Yeni doğan bebeklerde pişik oluşumu engellemek ve tedavi edebilmek için;
- Bebeğin altı olabildiğince kuru tutulmalıdır. Bunun için sık sık bez değiştirmek gerekmektedir.
- Bebeğin altının serin, kuru ve temiz olması gerekir.
- Bebekler bezlenirken beş ya da on beş dakikalık süre havalandırma amaçlı kullanılmalıdır. Bu sürenin ardından bezleme yapmalısınız.
- Eğer kumaş bez kullanılıyorsa, kimyasal maddelerin bezden uzaklaştırılması için, bezleri yıkadıktan sonra 15 dakika kadar kaynatmalısınız.
- Anne sütü, bebeğinize fayda sağladığı kadar, ona zarar da verebilecektir. Eğer anne sağlığına dikkat etmez ve ilaç kullanımına giderse ya da dengeli beslenmezse, bu durum bebeğe de zarar verecektir. Bundan dolayı annelerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Bu önlemler ile bebeklerde pişik oluşumunu engelleyebilirsiniz. Eğer şuan bebeğinizde pişik varsa ve doğal yöntemler arıyorsanız, saf zeytinyağını tercih etmelisiniz. Bu, yıllardır anneler tarafından kullanılan, hem fayda sağlayan hem de herhangi bir yan etkisi olmayan bir tedavi metodu
Yeni Doğan Bebeklere Nasıl Davranılmalıdır?
Yeni doğan bebekler için sizlere verebileceğimiz en önemli tavsiye bebeğinizle geçireceğiniz vakitleri iyi değerlendirmenizdir. Bebeğinizle konuşabilirsiniz, ellerini tutup saçlarını okşayarak bebeğiniz ile ilk iletişimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bebeklerinizin banyosu için en uygun ürünleri zaten aldınız ama yine de banyoda kullanacağınız sabunlar ve şampuanlar mutlaka bebeğinizin cildine zarar vermeyecek içerikte ürünler olmalıdır. Bebeğinize masaj yaparak banyo yaptırmak bebeğinizin rahatlamasına, kaslarının gevşemesine neden olacağından dolayı bebeğinizin gaz sorunu var ise de bebeğinizi sakinleştirecektir. Banyodan sonra yine bebek yağları ile bebeğinize masaj yaparsanız bebeğiniz rahatlar.
Bebeğiniz ile geçireceğiniz vakitler zamanla onları daha yakından tanımanızı sağlayacaktır. Onunla konuştuğunuzda vereceği tepkiler sizleri şaşırtabilir, müzik dinlettiğinizde hoşuna gittiği bir müzikte tepki verdiğinde bu size ayrı bir keyif yaşatacaktır. Banyosu dışında bebeğinizle en iyi iletişim kurduğunuz an onu kucağınıza aldığınız andır. Sevildiğini hisseden bebeğiniz sizin kucağınızda daha rahat olacaktır. Bebeğinize oyun vakitlerinde ise oyuncak vermeden önce oyuncağı tanıması için öncelikle hemen eline vermende ona bakmasını sağlayın. Keşfetmesini ve tepkilerine bakın.
İletişim için verebileceğimiz bu örneklerden sonra bebeğinizin beslenmesi hakkında biraz önerilerde bulunmak gerekirse öncelikle yeni doğan bebekler için en iyi besinin anne sütü olduğunu unutmamalısınız. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından anne sütünün önemi çok büyütür. Anne sütü alamayan bebekler için ise günümüzde üretilen mamalardan faydalanabilirsiniz. Mama kullanmayıp inek sürü verilen bebeklerde ise inek sütündeki yetersiz demirden dolayı demir eksiklikleri görülebilir. Bu sebepten mama tercih etmenizde fayda vardır.
Bebeğinizin aşı takvimlerini kaçırmamalısınız ve mutlaka yaklaşan tarihleri not etmelisiniz. Doğduktan sonra sarılık takibi yapmalısınız. Eğer bebeğiniz ilk 24 saat içerisinde idrarını yapmadıysa ve ilk 48 saat içerisinde de kakasını yapmadıysa bunu doktorunuza bildirmelisiniz.
Bu yazılarımza da bakın:
Bebeklerde Emekleme ve Yürüme Ne Zaman Olur?
Yeni Doğan Bebek Ne Zaman Görmeye Başlar?
Naylon Bebek Bezi Kullanmak Doğru mu?
Bebeklerde Deri Soyulması Sebepleri ve Giderilmesi